ارزیابی تأثیر غلظت و دمای اسید سولفوریک در کرک‌زدایی پنبه بر قابلیت جوانه‌زنی و بنیه بذر ارقام ساحل و ورامین با استفاده از آزمون جوانه‌زنی استاندارد

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش‌آموخته کارشناسی‌ارشد زراعت دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین

2 استادیار پژوهش مؤسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال،

3 استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین

4 استادیار پردیس کشاورزی کرج دانشگاه تهران

5 کارشناس مؤسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال

چکیده

پنبه از مهمترین محصولات زراعی  صنعتی و لیفی در جهان و ایران است.  بذر مهمترین نهاده تولید محصولات زراعی از جمله پنبه بوده و کرک‌گیری بذر پنبه مهمترین مرحله فرآوری آن می‌باشد که به روش حرارتی، شیمیایی و مکانیکی انجام می‌شود. این پژوهش به‌منظور بررسی اثر سه غلظت 30، 40 و 50 درصد و دماهای 40،60 و80 درجه سانتی‌گراد اسید سولفوریک بر قابلیت جوانه‌زنی و بنیه بذر ارقام ساحل و ورامین با استفاده از آزمون جوانه‌زنی استاندارد اجرا گردید. صفات مورد بررسی شامل زمان مورد نیاز کرک‌زدایی، درصد جوانه‌زنی نهایی بذر و طول، وزن تر و وزن خشک ریشه‌چه و ساقه بودند. نتایج این آزمایش مشخص ساخت که  مطلوب‌ترین روش کرک‌گیری، استفاده از محلول اسید سولفوریک رقیق30 درصد در دمای40 تا60 درجه سانتی‌گراد (بسته به رقم) بود. به‌طوری‌که در رقم ساحل دمای 40 درجه سانتی‌گراد و در رقم ورامین دمای 60 درجه سانتی‌گراد مطلوب و برای کرک‌گیری در دمای 40 و 60 درجه سانتی‌گراد به‌ترتیب90 و30 دقیقه زمان لازم بود. همچنین برتری رقم ورامین نسبت به ساحل به عنوان رقم متحمل به دمای بالا در کرک‌گیری نشان داده شد. 

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

The effect of sulfuric acid concentration and temperature on delinting, seed germinability and vigor of Sahel and Varamin cultivars by standard germination test

نویسندگان [English]

  • F. Ghahharian 1
  • A. Hamidi 2
  • N.A. Nemati 3
  • F. Sharifzadeh 4
  • V. Asgari 5
1 MSc., graduated of Islamic Azad University Varamin branch
2 Assistant Prof., Seed and Plant Certification and Registration Institute, Karaj, Iran,
3 Assistant Prof. Islamic Azad University, Varamin branc
4 Assistant Prof., Agronomy and Crops breeding department, Agriculture Campus, Tehran University,
5 Expert of Seed and Plant Certification and Registration Institute, Karaj, Iran
Agrawal, P.K., and Dadlani, M. 1992. Techniques in seed science and technology.
South Asian Publishers, New Delhi.
Anonymus, 2003a. Production yearbook. FAO, Rome, Italy.
Anonymus, 2003b. Handbook for Seedling Evaluation (3rd.Ed.). International Seed
Testing Association (ISTA), Zurich, Switzerland.
Anonymus, 2008a. Agriculture statistics, first volume-horticultural and field crops,
2005-6 crop year. Ministry of Jihad-e-Agriculture, Programing and economics
deputy, Statistics and information technology office, No. 85/09.
Anonymus, 2008b. International rules for seed testing. International seed testing
association (ISTA), Zurich, Switzerland.
Basu, R.N. 2002. Seed viability. In: Seed quality, basic mechanisms and
agricultural implications. By: Basra, A.S. (Ed.), pp:1-44. Food Products Press.
Bird, L.S. 1986. Seed quality and stand establishment, p: 543-550, in: Brown,
J.M.(ed.),Cotton physiology, The cotton foundation, Pub. USA.
Christiansen, M.N. and Rowland, R.A. 1986. Germination and stand establishment,
p: 535-541, in: Cotton physiology, by: Brown, J.M. (ed.), The cotton
foundation, Pub. USA.
Cothran, J.T. 1999. Physiology of cotton plant, p: 207-268, in: Cotton, origin,
technology and production, by: Wayne Smith, C. and Cothran, J.T. (eds.), John
Wiley and Sons, Inc.
Delouch, J.C. 1986. Harvest and post-harvest factors affecting the quality of cotton
planting seed and seed quality evaluation, p: 483-518, in: Brown, J.M. (ed.)
Cotton physiology, The cotton foundation, Pub. USA.
Desai, B.B. 2004. Seeds handbook, biology, production, processing and storage (2nded.). Marcel Dekker, Inc., New York, U.S.A.
Gregg. B.R. and Hamidi, A. 2005. Report, cotton seed conditioning, Iran 2005. Seer and Plant Certification and Registration Institute, Karaj, Iran.
Gregory, S.R., Hernandez, E. and Savoy, B.R. 1999. Cottonseed processing, p:793-823, in: Cothran, J.T. and etal (eds.). Cotton, origin, technology and production, Wayne Smith, C. and, John Wiley and Sons, Inc.
Hopper, N.W. and McDaniel, R.G. 1986. The cotton seed, p: 289-317, in: Cotton, origin, technology and production, by: Wayne Smith, C. and Cothran, J.T. (eds.), John Wiley and Sons, Inc.
McDonald, M.B. and Copeland, L. 1997. Seed production, principles and practices. Chapman and Hall, U.S.A.
Perry, D.A. 1981. Introduction In: Handbook of Vigor Test Methods, 3-7, International Seed Testing Association, Zurich.
Van Gastel, A.J.G., Pagnotta, M.A., and porceddu, E. 1996. Seed Science and Technology. ICARDA, Aleppo, Syria.